20.1.2023

2021

Po stopách polabských strašidel 12. – 24. 1. 2021

Tábor Hutě pod Třemšínem 17. 7. – 31. 7. 2021
Celotáborová hra na motivy plaveb Jamese Cooka provedla táborníky přes mnohé ostrovy a země, kde se museli poprat s různými nástrahami, včetně lidožroutů.
Čtvrtý oddíl začal pracovat zavedení změn (oddílové schůzky, společné výpravy posádek a zavedení rádcovského systému) v průběhu odpoledních Vaper a dvoudenního puťáku. Alice přinesla do činnosti večerní rituál v podobě poděkování u svíčky.
Skautský slib složili Kryštof Kordík, Adélka Suldovská, Bára Zmatlíková a Patrik Janka.

Oddílová schůzka záři 3. 9. 2021
V rámci úvodního infookénka byl odhlasován nový název oddílu – Konzervy. Proběhla rekapitulace tábora a upřesnění zavedených změn. Schůzka pokračovala napínavou hrou, při které měly dva týmy
plnit naprosto protikladné úkoly.

Oddílová schůzka říjen 1. 10. 2021
Po infookénku zabrala většinu schůzky Ondrova strategická hra, jejímž cílem bylo vytvořit co nejhodnotnější železnici na připravené mapě. To ovšem znamenalo vytěžit dost surovin a výhodně je prodat u překupníka. Tyto úkoly zaměstnaly a vyčerpaly celý oddíl. Vyhrála skupina pod vedením
Matěje.

Posádková výprava Korno 15. – 17. 10. 2021
Původně se mělo jednat o výpravu Sardinek a Lososů, ale protože na souběžnou posádkovou výpravu Tuňáků se přihlásily jen Alenka s Adélkou, byla jejich výprava zrušena a holky na poslední chvíli vyrazily také do Korna.
Výpravu s dlouhým výšlapem na krásné lomy Velká a Malá Amerika připravil jako svůj čekatelský projekt Matěj. Večerní program byla návštěva štol na Alkazaru při svíčkách. Zbytek výpravy vyplnily souboje ve slovním fotbalu, vzpomínky na léta minulá, kdy byla RETRA na Korně pravidelným
návštěvníkem, desková hra Spoj to!, a kniha horrorových povídek Jablíčko pro slečnu učitelku.
Poučení z výpravy na závěr: kari ve velkém množství pálí a rozvázané tkaničky vedou k úrazu.

Podzimní prázdniny Kostelec nad Orlicí 27.- 31. 10. 2021
Na této výpravě naopak výrazně převažovali Tuňáci. Krom pěších výletů (hrad Potštejn, rybník Rohlík, Sejkorova studánka, křížová cesta) byl program vyplněn převážně skautskými aktivitami. Učili jsme se péct kotlíkový chléb, vařit bramboračku, procvičovali jsme orientaci na mapě, skautské zákony a vodácké pojmy a nechyběla ani maskovačka s následnou reflexí. A Ondra s Ladou celou dobu prozpěvovali píseň Železniční pražce.

Oddílová schůzka listopad 5. 11. 2021
Oddílová schůzka byla vlastně schůzkou přístavní, neboť nastal čas Zamykání řeky. K tomu ovšem bylo třeba získat povolení plavební správy pomocí Ondrovy hry. A tak jsme potmě naposledy tento rok vypluli na Labe.

Tajný výlet Všetaty 17. 11. 2021
Sraz byl na vlakovém nádraží ve Staré Boleslavi a všichni jsme byli moc překvapení, že do (stále tajného) cíle, půjdeme pěšky. Již na začátku padla prosba o uschování mobilních telefonů, neboť celý výlet byl vlastně cestou do minulosti. V průběhu tohoto patnáctikilometrového pochodu jsme si
v rámci různých aktivit připomněli vývoj skautingu a dějiny Československa. Na jednotlivých zastaveních nás tak čekalo např.: popis prvorepublikových skautských fotografií, rozhánění protinacistické demonstrace, výslech ve vězení či měnová reforma.
Cílem výletu bylo nově otevřené muzeum Jana Palacha v jeho rodném domě ve Všetatech, které jsme si prošli těsně před zavírací dobou. Závěrečná schovávaná před Stb v parku v centru Všetat nás přenesla k sametové revoluce i cestu zpátky vlakem jsme tak absolvovali s trikolorou na hrudi.
Hvězdou dne se stal Patrik a jeho neodhalitelná schovávačka přímo pod pikolou.

Oddílová schůzka prosinec 3. 12. 2021
Mrzlo, až praštělo, ale venkovní hra nám umožnila sejít se bez roušek. A tak jsme ve Staré Boleslavi na náměstí absolvovali rychlé infookénko a rozloučili se s Ondrou, který se stal pro tuto schůzku fantomem. Zbylí účastníci vytvořili dvě policejní skupiny, které spolu nesměly spolupracovat a jejichž úkolem bylo chytit fantoma. Ten jim každé čtyři minuty posílal SMS s číslem křižovatky, kde se nachází, přičemž každá z policejních skupin měla k dispozici mapu s čísly křižovatek. Úkol to byl obtížný a vyžadoval notnou dávku strategie. Fantom byl ale nakonec dopaden chlapeckou
skupinou a všichni dohromady jsme si stihli ještě před koncem schůzky zahrát na náměstí hru Hloupá kuchta buchta.

Vánoční schůzka 17. 12. 2021
Sešli jsme se na zastávce ve Staré Boleslavi a šli na Probošťák. Tam jsme pouštěli lodičky ze skořápek a cestou jsme ozdobili stromeček pro zvířátka. Po návratu na loděnici došlo na rozdávání dárečků a poslední část schůzky trávily posádky společnými hrami a povídáním.