20.1.2023

2022

Novoroční schůzka 7. 1. 2022
Schůzku vyplnila skupinová práce, v rámci které probíhala soutěž o nejlepší projekt revitalizace Svatováclavských lázní v Houštce. Návrhy na reality show Aréna života a smrti a obnova lázní a muzea v očích poroty převálcoval projekt na hubnoucí areál, jež nešlo opustit bez snížení váhy.

Oddílová schůzka únor 4. 2. 2022
Sešli jsme se na náměstí a s pomocí baterek a čtečky QR kódů se vydali dobrodružnou stezkou Po stopách Polabských strašidel. Po cestě jsme plnili dvanáct záludných úkolů, jejichž cílem bylo získat heslo k oživení golema. Trasa byla velmi dlouhá, zavedla nás až do Staré Boleslavi a nestihli jsme ji před koncem schůzky celou.

Jednodenní výlet 20. 2. 2022
Hra sice začínala na Brandýském náměstí, ale odehrávala se v Praze. Každý ze dvou týmů obdržel stejný seznam jednapadesáti míst v hlavním městě, z nichž každé bylo jinak bodově hodnocené. Cílem bylo před vypršením časového limitu získat co nejvíc bodů, přičemž týmy mohly plnit i bodově výhodné úkoly navíc, jako např.: vyfotit se s revizorem či koněm Převalského, navštívit všechna pražská letiště, projít Prokopské údolí za méně než 60 minut či změřit krápníky na dopravním terminálu Černý most. Splnění úkolu dokazovalo selfie na navštíveném místě.
Po srazu ve Skautském institutu jsme sečetli body obou týmů, ale spíš pro formu. Drtivě totiž vyhrál tým Filip, Alenka, Mína, Alenka a to díky Filipovi a Alence P. Ti totiž získali týmu 5000 bodů návštěvou Hostrova, což je nepřístupný ostrov ve Vltavě, kam museli doplavat.

Oddílová schůzka březen 4. 3. 2022
Po tradičním infookénku byla náplní schůzky edukativní hra zaměřená na ekologii a energetiku. Týmy Green Apple, (Ne)ničíme přírodu a Bezejmenná elektrárna se v průběhu patnácti kol snažily získat co nejvíc výkonu ve svých elektrárnách. Vyhrál tým Bezejmenná elektrárna.

Víkendová výprava Český ráj 19. – 20. 3. 2022
Strastiplná cesta zpožděnými a přeplněnými vlaky, dlouhým nočním lesem nás kolem houkajícího auta Stb zavedla do skautské chaty Krčka v srdci Českého ráje. Přestože chata nemá zavedenou elektřinu, plyn ani vodovod, bylo nám v noci díky Matějovi s Filipem vedro.
Většinu soboty zaplnil velký výlet po překrásném okolí. Slíbený Kryštofův vodopád jsme sice nenašli (sucho), ale viděli jsme Podsemínský rybník a most (oblíbené místo filmařů), skalní hrad Nebákov a keltské oppidum Semín. Na skalách u Věžického rybníka jsme si opekli buřty a po návratu se zemdleně na hodinu natáhli. Pak bylo potřeba zajistit naše živobytí (dojít pro vodu, nařezat dříví, vymést kamna a uvařit rizoto).
Po večeři už jsme byli příliš unavení na to, abychom si noční hru nazvanou Myšlenky ve tmě nějak víc užili. Druhý den nám dopoledne zabralo balení, úklid, příprava svačin a cesta na vlak. Velkým obveselením byla také dražba načatých nesnědených potravin a následná pře o poživatelnosti chleba s hořčicí.

Oddílová schůzka duben 1. 4. 2022
Hru připravili lodivodi Jáchym a Ondra. Tématem byl těžký život partyzánů, který si posádky vyzkoušely v nejrůznějších disciplínách. Úkoly byly např.: vodní síť ČR, stavba ze sirek, dřepování či přebíjení pušky. Největší ohlas mělo ale krájení a následné pojídání krajíce chleba na čas.

Velikonoční výprava Holice 14. – 17. 4. 2022
Celopřístavní výprava nás seznámila s osudy slavného holického rodáka, cestovatele Emila Holuba. Navštívili jsme jeho muzeum a po jeho vzoru zkoušeli vytvořit mapu a zorientovat se podle ní, navázat kontakt s domorodým kmenem neznámého jazyka projít potmě nepřátelským územím.
Velkou část výpravy jsme věnovali nácviku skautských dovedností jako balení batohu, krájení chleba na úhledné krajíce, vázání uzlů, poznávání rostlin a stavba přístřešku z plachty (Tuňáci pěkně zmokli hned první noc výpravy). Velkou událostí byla také oslava osmnáctin naší Tety Vidry – Lady.

Oddílová schůzka 6. 5. 2022
Krásné počasí a blížící se oddílové splutí vody způsobily, že jsme po nástupu vyrazili potrénovat pádlování. Na Labi jsme si zahráli mokrou variantu hry Vlajky a absolvovali tradiční infookénko.

Splutí Ploučnice 20. – 22. 5. 2022
Startovali jsme nad Průrvou Ploučnice a končili v Brenné. Těch 22 říčních km bylo pro mnoho protkáno nádhernými přírodními panoramaty, námahou při pádlování a mnoha více či méně náročnými úkoly při sebeobsluze (balení loďáku, stavění stanu, vaření nadivoko atd.). Přece jen to byla první oddílová voda a měli jsme s sebou mnoho nováčků.

Navigamus Most 2. – 5. 6. 2022
Toto desáté celorepublikové setkání vodních skautů, které se koná každé tři roky se uskutečnilo na jezeře Matylda. Tématem byl život Augustina Heřmana, českého mořeplavce, kartografa, obchodníka hlavně piráta ze 17. Století, které je starším členům oddílu znám jako majitel a zakladatel La Grace. Patronem a maskotem byl mýval Míva.
Program byl opravdu bohatý. Plachtění, vleká mapovací hra na lodích, Benátská noc, výlety po okolí, divadelní představení i České skautské muzeum. Nechyběla ani pořádná mývalí párty s popcornem a aktuálním Navisongem: „Pádla do ruky a plujem!“.

Víkend na vodě 17. – 19. 6. 2022
Výpravu proti proudu Labe připravila z větší části Terka jako svůj čekatelský projekt. V pátek jsme po zabalení eráru dopluli na soutok Labe a Jizery, kde jsme postavili přístřešek. Sobotu jsme zahájili koupáním a při další plavbě plnili úkoly, které nás měly zavést k ztracenému Nemovi. Bohužel se některé papírky rozmočili a tak jsme nemohli pokračovat v pátrání. Přespali jsme u zříceniny hradu Mydlovar, kterou jsme i prozkoumali a v neděli dopluli do Kostomlátek, kde na nás čekal Honza s autem. V jedné z plavebních komor Dan Válka zachránil před utopením ještěrku a vysloužil si tak přezdívku Ještěr.

Tábor Dolní Kladiny 16. – 30. 7. 2022
Celotáborová hra byla motivovaná filmem: „Dvanáct úkolů pro Asterixe“ a jelikož tábořiště Dolní Kladiny se nachází mezi dvěma rybníky, téměř denně jsme se věnovali vodním hrátkám. Zhruba v polovině tábora vyrazily Konzervy na puťáky, Tuňáci na delší, třídenní, Sardinky a Lososi ho měli o den kratší.
Zažili jsme též zajímavý den demokracie, kdy jsme vytvořili politické strany a programy, jak bychom na jeden den řídili tábor. Po zveřejnění programů proběhly volby a vítězné strany se staly poslanci, kteří skutečně po další den řídili chod tábora. V tomto programu se angažovali hlavně Tuňáci.
Po několika letech se obnovila tradice Neptunění, kdy před koncem tábora dorazil vládce moří (Neptun), aby pokřtil nové držitele přezdívek. Jelikož se na tuto tradici v minulých letech pozapomnělo, jednalo se tentokrát spíše o oficiální potvrzení přezdívek starých. A to konkrétně:  Lada → Teta Vidra, Filip → Erik, Dan → Ještěr, Vojta B. → Burák, Tomáš →Toumes, Kája →Kájak.
Důležitým okamžikem pro náš oddíl bylo poprvé v historii uspořádání přechodového rituálu, prostřednictvím kterého jsme přivítali nové členy Buráka a Sofii z třetího oddílu, kteří se stali členy Sardinek a Lososů. Rituál se neobešel bez pramice a ohně na voru. Na voru hořel i slibový oheň, u kterého složili skautské sliby: Tonda, Justin, Mína, Domča L. a Ještěr.

Víkendová výprava Luční mlýn 16. – 18. 9. 2022
Výprava nás zavedla do města Úštěk, kde jsme byli ubytováni v základně Luční mlýn. Hned na začátku jsme se rozdělili do čtveřic. Každá čtveřice dostala 250Kč a úkol nakoupit si suroviny pro přípravu jídla. Podmínkou bylo, aby všechny suroviny začínaly od jednoho písmene.
Nejstarší holky ta vařily od písmene „K“ (klobása, kari, kuskus, korbáčiky, kladenská šunka), kluci od písmena „P“ (penne, polooštěpok, passata omáčka, párky), a zbylé skupiny od písmene „T“ (těstoviny, tomatový kečup, tortilly, tyčinky sýrové) a „P“ (polévka, párky, podmáslových chléb).
Ale i zbylý program stál za to! Zahráli jsme si napínavou dvoufázovou bojovku, ve které šlo o klíče od továrny, zacvičili si jógu, podnikli výlet na Kalvárii a poseděli u táboráku.

Napříč Prahou přes tři jezy 28. 9. 2022
Počasí nám nepřálo (pršelo a byla zima). V důsledku toho ovšem teklo nejvíce vody za posledních 10 let pořádání závodu.  Přesto tři ze čtyř posádek RETRY dorazily úspěšně do cíle, jen pramice Lososů a Sardinek se práskla pod druhým jezem a využila pomoci záchranářů. Tuňáci naopak málem byli bez kormidelníka, protože Alice si ráno spletla nástupní břeh. Ale naštěstí nám ji dovezli jiní skauti.

Jablonecká regata 1. 10. 2022
Chladný ráz podzimu se nezměnil, ale alespoň nepršelo (krom poslední rozjížďky) a krásně foukal vítr. Mnoho našich lodí obsadilo medailové pozice a i díky tomu náš přístav vyhrál Pohár přístavů. Regata byla skvělá, jen jsme vyráželi příliš brzy ráno.

Splutí Vltavy – Vypuštěný Orlík 8. 10. 2022
A zase jsme vyráželi velmi brzy! Tentokrát to ale stálo za to, neboť nás čekal normálně nepřístupný úsek Vltavy, který běžně bývá vodné nádrží Orlík. Kvůli stavebním pracem na řece státní podnik Povodí Vltavy vypustil přehradu a my se tak vydali objevovat jinak zatopené končiny v úseku Kořensko – Podskalsko.
 Největší atrakcí byl jez na Novém mlýně, kde jsme si hned několikrát sjeli místní retardéru. Ke konci jsme již byli hodně unavení a voda skoro netekla, takže jsme netrpělivě vyhlíželi Podolský most. Nedalo se dojet auty až přímo k vodě, proto jsme lodě tahali poměrně daleko v rukách, což se neobešlo bez mírných zranění Lenky a Erika.

Podzimní výprava Jičín 26. – 30. 10. 2022
Kvůli zpoždění vlaků trvala cesta přes dvě hodiny. Hned po příjezdu do Jičína jsme prostřednictvím hry hledali cestu ke srubu, kde jsme byli ubytováni. Výpravu provázel příběh „Osada Havranů“.
Krom orientace jsme v průběhu podzimek procvičili též zdravovědu (přednáškou i praktickou maskovačkou), zručnost (výroba létajících draků a pletení z korálků), šifry, strategické dovednosti (hra při které jsme získávali suroviny a stavěli domy), fyzičku (celodenní výlet s obchodovací hrou a hra Pandemie) i odvahu při noční hře. Nechyběla drakiáda, deskovky, hry na postřeh i zasmání.

Ekologická brigáda aneb převzetí patronátu nad PP Kuchyňka 5. 11. 2022
Skautský institut vyhlásil projekt „Patronáty nad krajinou“, jehož cílem je péče o přírodovědecky významné místo, které tak může dál vzkvétat. Do Patronátu se náš oddíl zapojil již na jaře 2022 a vybral si přírodní památku Kuchyňka, nedaleko obce Brázdim. Pro nedostatek času došlo ale k převzetí Patronátu a první návštěvě Kuchyňky až v listopadu.
Na místo jsme vyrazili pěšky v Brandýsa, z Vrábí. Na Kuchyňce nás čekala bioložka Jarča, která nám pověděla, proč je tato lokalita tak významná a jaké práce budeme dnes vykonávat. Jednalo se hlavě o pletí a prořezávání invazivních křovin a rostlin, které brání výskytu těch chráněných. Poté jsme všechna „natěžená“ křoviska spálili. Také jsme nasbírali 2 velké pytle odpadků.

Posádkové výpravy 25. – 27. 11. 2022
Tuňáci se vypravili do Bedřichova na chatu Muštelku. Samotná cesta tam ovšem byla zážitek, neboť na smluvený sraz nedorazil ani Ondra ani Lada. Místo toho přinesla cestovní instrukce Zuzka a další obdrželi Tuňáci až v Liberci od skauta Citróna. (Tedy až poté, co přejeli zastávku a znovu se našli.) Motto výpravy bylo „Expedice na Aljašku“ a sobotní celodenní výlet po okolí (vodní nádrže Bedřichov a Josefův důl) to skvěle nasimuloval zimou, deštěm a pozdně podzimní krajinou. I kuskus k obědu bylo možno uvařit jen díky hodným důchodcům, kteří dodali horkou vodu. Alenka a Tomáš zvládli noční výsadek a cestou domů si všichni užili Libereckou botanickou zahradu.
Bloudění se nevyhnulo ani Sardinkám a Lososům, kteří vyrazili do Říčan, kde se ubytovali v krásné nové klubovně. I tato posádka strávila sobotu celodenním výletem, v rámci které navštívili hájovnu s pecí a studánku. Počasí měli sice lepší, než Tuňáci, ale zas je trápilo bahno.

Oddílová schůzka v bazénu 2. 12. 2022
Tradiční infookénko jsme absolvovali u stolečků v zázemí bazénu. Schůzka navazovala tradici plaveckých závodů „Mikulášský kapřík“, které se dříve v RETŘE pořádaly. Každá aktivita tak byla motivovaná nějakou vánoční tradicí (prodej kaprů v kádích, Mikulášská nadílka atd.) a kdo ji splnil či vyhrál soutěž, mohl si vzít bonbon. V rámci těchto her jsme si pocvičili pomoc unavenému plavci (technika letky a mostu), bezpečný skok do vody a skákání z vysokého skokánku.

Vánoční schůzka 16. 12. 2022
Vydali jsme se na zimní procházku spojenou s pouštěním skořápkových lodiček, prskáním prskavek, koulování, sněhových bitek a přípitku studeným kakaem (Jáchym s Ondrou prohráli zápas s klíči od loděnice a nezískali tak vařiče pro ohřátí kakaa).  Po návratu na loděnici proběhl děkovný rituál se svíčkou a posádková část s rozdáváním dárečků a hrami.